Archipelago: Jade Ronat-Mallié, «I like the blue they added»

Hordaland kunstsenter

16.03.18 – 25.03.18

Hvis blåfargen i havet var en illusjon, ville det gjort noen forskjell?
Grønt hav, blå skjerm, grønn himmel.

I utstillingen «I like the blue they added» undersøker Jade Ronat-Mallié turismens kunstighet ved å betrakte det som et teater for en melankolsk realitet.

Inspirert av absurd teater, stiller Ronat-Mallié spørsmål ved turistnæringens konsumerisme og tilegnelse av steder, og ser på den illusoriske lysten vi har til å slippe unna vår trivielle hverdag. Ved å anta rollen som “dåren” som ikke ser lenger enn sin egen nese, ønsker kunstneren at fasaden skal slå sprekker. Hun ber oss se i en annen retning hvor det ikke lenger dreier seg om det ettertraktede landskapet, fritid eller underholdning, men heller søke skjønnheten i tomhet, stillstand og illusjon. Arbeidene forsøker å etterligne turistnæringens verden på samme måte som en turist forsøker å etterligne stedet vedkommende besøker.

De pågående arbeidene som vises i utstillingen sjonglerer kunstnerens egen erfaring av Norge med hennes forestilling, og ut fra dette oppstår heterotopiske og poetiske rom; en blå skjerm hvor enhver kan la seg fordype seg i sin egen fortelling.


Jade Ronat-Mallié er utdannet fra Academy of Fine Arts i Caen og University of Hypermedia i Annecy. Ronat-Mallié er en nyutdannet fransk kunstner som bor og arbeider i Lyon. Hun har nylig vist arbeider ved Photographic Center i Marseille; Palais de Tokyo i Paris; Le Lavoir Public i Lyon, og i Abbaye aux Dames i Caen. I tillegg til sin praksis som kunstner, er hun curator og kritiker.

Dette gjestekunstneroppholdet har blitt til som del av en samarbeidsavtale mellom Conseil Régional de Basse-Normandie i Nord-Frankrike og Hordaland fylkeskommune. Bakgrunnen for avtalen var de historiske båndene mellom de to regionene.