Erling Valtyrson: Mezzotint

ERLING VALTYRSON: Mezzotint

Åpning lørdag 10. mars kl. 14.00.

Åpningstale ved Knut Ormhaug, KODE

ERLING VALTYRSON – EN MESTER INNENFOR GRAFIKKEN

Det er en stor begivenhet når Erling Valtyrson (f. 1955, Ålesund) viser nye grafiske arbeider i Galleri Langegården. Valtyrson er kjent som en av våre fremste grafikere – nasjonalt og internasjonalt høyt anerkjent og verdsatt. Han har hatt et utall utstillinger i inn- og utland og har faste gallerier i New York, Paris, Montreal og Tokyo. I mai 2018 deltar han ved Royal Academy Print Fair i London med en rad arbeider. Hans verk er innkjøpt til bl.a. Nasjonalgalleriet, Samtidskunstmuseet, KODE, Norges Bank, Musee Jenisch i Sveits, Bibliotheque Nationale, Paris og Dronning Sonjas samling.

Erling Valtyrson arbeider i den grafiske teknikken mezzotint, en mer enn 300 år gammel teknikk innen dyptrykk. At denne teknikken stiller ekstremt høye krav til håndverksmessige ferdigheter og nøyaktighet, er noe som verdsettes av kjennere innenfor grafikken – ikke minst i Japan, hvor grafikk er et medium som har meget høy status.

Den grafiske teknikken mezzotint er spesielt egnet til å få fram gråtoner i alle nyanser, i tillegg til en dyp, sort flate som vanskelig oppnås i andre grafiske teknikker. Motivene i Valtyrsons bilder kan være stilleben, portretter eller scener med surrealistiske undertoner. Bildene er ofte dramatiske med sterke lys- og skygge effekter, der den helt sorte flaten har en sentral rolle i opplevelsen av bildets fortelling.

Utstillingen står t.o.m. 15. april.
Åpningstider: Onsdag t.o.m. søndag 12 – 16.

NB! Galleriet holder stengt 26. mars – 10. april.