Torbjørn Rødland, Anchor, 2017

Kritikersamtaler: Torbjørn Rødland og Orientering

Litteraturhuset

30.05.18

Boksalongen på
Litteraturhuset
Østre Skostredet 5

I Kritikersamtaler snakker vi om aktuelle utstillinger i Bergen og diskuterer hva de er, hva de gjør og hvordan vi kan forholde oss til kunsten som presenteres.

Til denne samtalen skal vi ta for oss to vidt forskjellige utstillinger. Den ene er festspillutstillingen 2018, som regnes for en av de største anerkjennelsene en norsk kunstner kan få. Denne tar plass innenfor institusjonens fire vegger på Bergen Kunsthall og viser arbeider av Torbjørn Rødland som på forskjellige vis har undersøkt fotografiets muligheter. Den andre utstillingen er «Orientering», en gruppeutstilling som tar plass i byrommet, der man som betrakter må ta beina fatt – og ikke minst ørene! Flere av arbeidene er nemlig podcaster man kan høre på mens man går gjennom Bergens gater. Orientering er et samarbeid mellom de tre kunstnerdrevne visningsrommene Palmera, Entrée og Tag-Team og viser arbeider av seks yngre kunstnere: Jenine Marsh, Sofia Eliasson, Lasse Årikstad, Johanna Lettmayer, Lewis & Taggart, Jon Benjamin Tallerås.

I panelet sitter Kirsti van Hoegee, Øivind Storm Bjerke og Erik Friis Reitan. Moderator er Åse Løvgren.

Samtalen vil foregå på norsk, og det er gratis inngang. Velkommen!

Erik Friis Reitan er kunstner og for tiden doktorgradsstipendiat ved fakultet for Kunst, musikk og design (KMD). Arbeidene hans tar utgangspunkt i forholdet mellom teknologi, natur og persepsjon, og han benytter fotografiske overflater som et råmateriale for å skape installasjoner i gallerirommet. I tillegg til kunstpraksisen sitter han i styret for Norske Billedkunstnere (NBK), og har også vært involvert i undervisning, kuratering og kritikk.

Øivind Storm Bjerke er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Han skriver kunstkritikk i Klassekampen. Tidligere har han vært kurator ved Henie Onstads kunstsenter og direktør ved Preus Museum.

Kirsti van Hoegee er billedkunstner bosatt i Bergen. Hun har Bachelor i fotografi og Master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen, og jobber i et spenn av uttrykk, ofte med fotografiet som utgangspunkt.

Åse Løvgren er billedkunstner og er prosjektutvikler i VISP. For tiden arbeider hun også med det kunstneriske forskningsprosjektet Synsmaskinen ved KMD, Bergen, som undersøker kriser i vår tid. I mai åpnet hun utstillingen Vannets Logikk på Knipsu, et utstillingsprosjekt av Rakett i samarbeid med Karolin Tampere.

Bilde: Torbjørn Rødland, Anchor, 2017

Kritikersamtaler arrangeres av Visp som er kompetanse- og nettverksorganisasjonen for det visuelle kunstfeltet på Vestlandet, og arbeider for å bedre og tilrettelegge vilkårene for produksjon og formidling av visuell kunst i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. www.visp.no

Arrangementet er støttet av Bergen kommune, Hordaland Fylkeskommune, Norsk Kulturråd, stiftelsen Fritt Ord og De Bergenske.

Hør gjerne podcast fra forrige Kritikersamtaler her: http://visp.no/aktuelt/hor-kritikersamtaler-1-februar/

Se her for mer om utstillingene:
www.kunsthall.no
www.entreebergen.no