MA-uke: Søren Krag, Deux Millefleurs / Two Thousand Flowers

Hordaland kunstsenter

5.10.18 – 14.10.18

Utstillingens hovedverk er et vevd tekstil i stor skala og måler 1,5 x 6,3 meter. Det franske begrepet ‘Millefleurs’ betyr direkte oversatt ”tusen blomster”, og referer til en type bakgrunn som ble anvendt mye i billedvev fra middelalderen og tidlig renessanse. Disse billedvevene består av mange forskjellige typer blomster og planter, vanligvis over en mørkere bakgrunn, som om de vokser i gress. Vevere på den tiden var nødt til å repetere figurer designet av medlemmer fra malerlaugene, men fikk ofte frihet til å designe den blomstrete bakgrunnen selv.

I et forsøk på å ytterligere ekstrapolere denne reverseringen av bildehierarkiet, er figurer og fortellende elementer utelatt, og fokuset er utelukkende på bakgrunnen. Kjernen i prosjektet er datagenererte, hyperstiliserte, symmetriske blomster. Etter å ha fastsatt en rekke parametere, har to tusen unike blomster blitt generert gjennom algoritmer og digitalt vevd til en billedvev.

Prosjektet er laget i samarbeid med PhD-student i ingeniørvitenskap, Jonathan Riise og kunster/programmerer Pelle Hjek. Tekstilet ble tilvirket ved Innvik Selgren i Sogn of Fjorande under oppsyn av universitetslektor ved KMD, kunstner/designer Kristina D. Aas.


Søren Krag (f. 1987 i Danmark) er bosatt i Bergen og er andreårsstudent ved masterprogrammet i kunst ved Fakultetet for kunst, musikk og design, UiB. Nylige utstillinger inkluderer Rethink Matter: Digital Materiality, Godsbanen i Århus; Pix Romana, Udstillingsstedet Sydhavn Station i København; Speaking Volumes, KH7artspace i Århus.

MA-uken er et samarbeid mellom Hordaland kunstsenter og Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen. To ganger i året inviteres MA-studentene i kunst til å søke om utstillingsplass på Hordaland kunstsenter. En profesjonell jury evaluerer søknadene, og en student blir tilbudt muligheten å vise sitt arbeid.