Luftballett hangglidere Høst

Margrethe Brekke, “Potential Exceeds the Demand”

Hordaland kunstsenter

10.05.19 – 28.07.19

Hordaland kunstsenter har gleden av å presentere en separatutstilling med den bergensbaserte kunstneren Margrethe Kolstad Brekke. “Potential Exceeds the Demand” åpner fredag 10. mai kl. 19:00. Energidirektør ved UiB, Kristin Guldbrandsen Frøysa holder tale kl. 19:30. Hjertelig velkommen!

Myte: Verden klarer seg ikke uten fossil energi de neste 30 årene.
Myte: Verdens etterspørsel etter energi vil øke betraktelig de neste 20 årene.
Myte: Handlingsevnen er begrenset.
Utfordring: Manglende perspektiv og forståelse for omfanget, samt hvilke tiltak som gir resultater.
Utfordring: Fokus må rettes mot strukturelle løsninger, ikke individuelle.

De siste årene har Margrethe Kolstad Brekke utviklet ambisiøse prosjekter som kontekstualiserer de radikale endringene som skjer innen energisektoren. I tett samarbeid med Kristin Gulbrandsen Frøysa og Finn Gunnar Nielsen fra Universitetet i Bergen, har Kolstad Brekke utformet fem sentrale spørsmål og myter som fokus for utstillingen. “Potential Exceeds the Demand” består av en serie nye arbeider basert på spørsmålene omkring den komplekse og rotete prosessen i overgangen til et fornybart energisystem, og hvordan diskursen føres i offentligheten.

Diskusjonen om global oppvarming og klimaendringer er rundt oss hele tiden. En ung svensk kvinne var initiativtaker og frontet en verdensomspennende skolestreik for klima. Fornybar energi er et hett tema blant politiske partier. I nyhetene og gjennom sosiale medier spres rapporter og diskusjoner som ber oss om å være klar over faresignalene; for vi må sette i gang umiddelbare tiltak for å redusere CO2-utslipp, og ta i bruk alternative energikilder.

Potensialet og forskningen på nye former for energi har aldri vært større, og på kort tid har mange små-skala aktører dukket opp over hele verden. Vi står foran nye og radikale endringer i måten vi produserer energi, men spørsmålet en stiller seg er: Hva venter vi på?

Relaterte arrangement:

14. mai kl. 18:00
Margrethe Kolstad Brekke i samtale med Benjamin Sovacool på Hordaland kunstsenter. Mer informasjon kommer.

15. – 16. mai
Accountability and legitimacy in energy transitions governance
Workshop på Bergen Offentlige bibliotek.


Margrethe Kolstad Brekke (f. 1979) er kunstner som bor og arbeider i Bergen. Hun har mastergrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2014). Kolstad Brekkes utstillingsvirksomhet de seneste årene inkluderer blant annet Elementene, Oppland Kunstsenter (2019); Cold Current, Adiacenze i Bologna (2018); UTOPIA500 under Barents Bird Festival i Arkhangelsk (2015). Kolstad Brekke har også arbeidet med kunst i offentlig rom, blant annet med Hangglider for Heimdal Gymnas, Heimdal VGS, KORO/Trondheim (2018); The Living Seedbank, Vadmyra/Storetveit Barnehage KORO/Bergen (2018) og Radio Luftballett, KORO Vågestykke (2017-2018).