Trond Lossius Jeremy Welsh The Atmospherics —River deep, mountain high

Entrée

7.02.19 – 17.02.19

The Atmospherics er ett av de pågående samarbeidsprosjektene til Trond Lossius og Jeremy Welsh. Gjennom feltopptak fanger de opp unike kvaliteter fra ulike naturlandskap og byrom. Materialet bestående av lyd og bilde som er spilt inn og som deretter blir filtrert, redigert, modifisert og mikset for å fremheve enkelte karakterer eller for å dempe andre. Intensjonen er ikke å dokumentere stedene, men heller å bygge opp en database med audiovisuelt materiale som kombineres på forskjellige måter i installasjonene på en slik måte at hver montasje blir et slag ’midlertidig sted’, konstruert av impulser fra ulike geografiske områder.

Siden 2014 har prosjektet forflyttet seg fra Bergen, Trondheim, Arendal, Førde, Utne og Campania, Italia, der det har vært presentert i ulike installasjoner med flerskjermsvideo og flerkanalslyd. Den nye filmen tilpasset kinoformatet, som har premiere ved Entrée, summerer opp hele dette prosjektet, og kombinerer materiale fra alle ulike faser og landsdeler.

Lossius og Welsh har samarbeidet i ulike situasjoner og prosjekter siden 2003. Sammen med maleren Jon Arne Mogstad, i gruppen LMW, produserte de en serie eksperimentelle installasjoner som kombinerte lyd, digitalbilder og maleri. Lossius og Welsh ledet også det kunstneriske forskningsprosjektet ’Re:place’ på Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2012-2013.

Jeremy Welsh (f. 1954, Gateshead, UK) bor mellom Trondheim og Bergen. Han jobber innenfor video, installasjon, foto, lyd og performance. Han er professor i Billedkunst ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Han var tidligere professor, masterkoordinator og dekan ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2001-2013), og blant annet grunnlegger og kurator ved The Film & Video Umbrella, London (1988-1990). Hans utdannelse er fra Nottingham Trent University (1977) Goldsmith’s College, University of London (1982). Hans arbeider er innkjøpt av flere nasjonale og internasjonale samlinger, deriblant Nasjonalmuseet, Trondheim Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, ZKM Media senter (Karlsruhe) og MacQuarie University Art Collection i Sydney.

Trond Lossius (f. 1966, Bergen) bor mellom Oslo og Sotra. Hans prosjekter undersøker lyd, sted og rom, ved hjelp av lydspatialisering og flerkanalslyd som et usynlig og temporært skulpturelt medium. Han har inngått i flere samarbeidsprosjekter, og blant annet bidratt til flere produksjoner med Verdensteatret. Han har hovedfag i geofysikk fra Universitetet i Bergen og fortsatte med å studere musikk og komposisjon på Griegakademiet. Fra 2003-2007 var han kunststipendiat ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Lossius er nå forskningsleder ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han har også publisert forskningsartikler om musikkteknologiske løsninger for lydprosessering og spatialisering, er en av utviklerne av programvarebiblioteket Jamoma, og han har portet Ambisonic Toolkit til et sett med plugins for Reaper DAW.