Unika i Utvalg, separatutstilling ved Beate Einen

Nøstetangen Norsk Glassmuseum

25.05.19 – 8.09.19

http://www.nostetangenmuseum.no/events/event/beate-einen/

Nøstetangen norsk glassmuseum
25. mai – 08. september 2019

En utpreget sans for lekenhet, og en utforskende holdning til glassets muligheter, er karakteristiske trekk ved glasskunstner Beate Einens allsidige produksjon. Hun har skapt skulpturelle unika og glassinstallasjoner, så vel som belysning og bruksgjenstander. Arbeidene står ofte i grenseland mellom kunst, håndverk og design. I utstillingen Unika i utvalg viser hun arbeider fra seriene Perception of Density, Elixir of Life, og fra hennes nyeste serie Enclosed Space – tre serier som representerer sentrale stadier i Einens kunstnerskap.

Perception of Density begynte som et prosjekt til Einens masterutstilling ved University of Sunderland i 2007. Hun har siden videreutviklet serien og lager stadig nye arbeider. Perception of Density består av klassiske, renlinjede objekter med overraskende elementer. Noen verker er fylt med isoporkuler eller tvunnet ulltråd. Andre er tomme, eller blåst i farget eller transparent glass. Tittelen henviser hvordan Einen ønsker å utfordre betrakterens forestillinger om masse, lys og form.

Elixir of Life er en serie frihåndsblåste skulpturelle objekter med en grov overflate, som er dannet av sand og fargepigment. Noen av verkene er forgylt med ekte bladgull på innsiden, mens andre har en innside av fint jernstøv som gir en rusten patina. Bladgullet reflekterer lyset og gir verkene en indre glød – en referanse til alkymien og magiens verden. Serien er inspirert av rituelle gjenstander, og hvordan årevis med bruk og tilbedelse gir disse gjenstandene en særegen aura. Tittelen Elixir of Life henspiller til livet og menneskets streben etter evig ungdom.

Enclosed Space er Einens nyeste unika-serie, påbegynt i 2015. Verkene frihåndsblåses i håndknyttede nett av kobbertråd. Fargepulveret som er benyttet til denne serien har en unik egenskap til å endre karakter, og får en perlemorslignende overflate gjennom arbeidsprosessen Einen bruker. Hvert verk skapes i en eksperimenteringsprosess, hvor det ferdige resultatet avgjøres av hvordan pigmentene reagerer med varmen i ovnen, og hvilken form glasset tar i sitt møte med kobbertråden. Enclosed Space er motivert av et ønske om å eksperimentere med glassets muligheter, på mediets egne premisser.

Beate Einen er utdannet fra glasskolen i Kosta (Kosta Boda) i Sverige og har en Master of Arts with Distinction, fra University of Sunderland i Storbritannia. Hun har deltatt i en rekke internasjonale utstillinger og er representert i samlingene til kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim. Hennes siste store separatutstilling var Lysglimt – en hyllest til en mor ved Sogn og Fjordane Kunstmuseum våren 2019. Einen har base på Askøy ved Bergen.