Podcast: Kritikersamtaler 30.mai 2018

Erik Friis-Reitan undersøker Jenine Marsh sitt bidrag til utstillingen «Orientering». Forberedelser til kveldens Kritikersamtaler. Foto: Åse Løvgren

Hør lyden fra samtalen her!

I Kritikersamtaler snakker vi om aktuelle utstillinger i Bergen og diskuterer hva de er, hva de gjør og hvordan vi kan forholde oss til kunsten som presenteres.

Til denne samtalen tok vi for oss to vidt forskjellige utstillinger. Den ene var festspillutstillingen 2018, som regnes for en av de største anerkjennelsene en norsk kunstner kan få. Denne tok plass innenfor institusjonens fire vegger på Bergen Kunsthall og viste arbeider av Torbjørn Rødland som på forskjellige vis har undersøkt fotografiets muligheter. Den andre utstillingen var «Orientering», en gruppeutstilling som tok plass i byrommet, der man som betrakter måtte ta beina fatt – og ikke minst ørene! Flere av arbeidene var nemlig podcaster som man kunne høre på mens man gikk gjennom Bergens gater. Orientering var et samarbeid mellom de tre kunstnerdrevne visningsrommene Palmera, Entrée og Tag-Team og viste arbeider av seks yngre kunstnere: Jenine Marsh, Sofia Eliasson, Lasse Årikstad, Johanna Lettmayer, Lewis & Taggart og Jon Benjamin Tallerås.

I panelet: Kirsti van Hoegee, Øivind Storm Bjerke og Erik Friis Reitan. Moderator var Åse Løvgren.

Erik Friis Reitan er kunstner og for tiden doktorgradsstipendiat ved fakultet for Kunst, musikk og design (KMD). Arbeidene hans tar utgangspunkt i forholdet mellom teknologi, natur og persepsjon, og han benytter fotografiske overflater som et råmateriale for å skape installasjoner i gallerirommet. I tillegg til kunstpraksisen sitter han i styret for Norske Billedkunstnere (NBK), og har også vært involvert i undervisning, kuratering og kritikk.

Øivind Storm Bjerke er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Han skriver kunstkritikk i Klassekampen. Tidligere har han vært kurator ved Henie Onstads kunstsenter og direktør ved Preus Museum.

Kirsti van Hoegee er billedkunstner bosatt i Bergen. Hun har Bachelor i fotografi og Master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen, og jobber i et spenn av uttrykk, ofte med fotografiet som utgangspunkt.

Åse Løvgren er billedkunstner og er prosjektutvikler i VISP. For tiden arbeider hun også med det kunstneriske forskningsprosjektet Synsmaskinen ved KMD, Bergen, som undersøker kriser i vår tid. I mai åpnet hun utstillingen Vannets Logikk på Knipsu, et utstillingsprosjekt av Rakett i samarbeid med Karolin Tampere.

Kritikersamtaler arrangeres av VISP som er kompetanse- og nettverksorganisasjonen for det visuelle kunstfeltet på Vestlandet, og arbeider for å bedre og tilrettelegge vilkårene for produksjon og formidling av visuell kunst i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. www.visp.no

Arrangementet er støttet av Bergen kommune, Hordaland Fylkeskommune, Norsk Kulturråd, stiftelsen Fritt Ord og De Bergenske.