Sigurd Aas Hansen

Navn
Sigurd Aas Hansen

Kommer fra

Grimstad

Bor
Bergen

Utdannelse
Bachelor og Master i kunst ved Fakultet for Kunst, Musikk og Design (KMD)

Hva jobber du med?
Maleri, Skulptur, Installasjon

Hva inspirerer deg?
Det er så mange ting. Jeg blir inspirert av dagliglivet og stereotypier, jeg synes noe av det mest befriende i kunsten er mulighetene til å overdrive. Jeg blir inspirert av kunst som ikke forholder seg altfor minimalistisk, og som får meg til å undre. Jeg synes også verk som ikke tar seg selv for høytidelige og som spiller på humor er veldig interessant.

Hvordan vil du beskrive din kunst og ditt kunstnerskap?
Jeg jobber i flere medier, men har gjennom mesteparten av min utdanning, og nå som profesjonell kunstner, hatt en dragning mot det todimensjonale. Det siste året har fokuset mitt vært på skulpturer inspirert av formene jeg kjenner igjen fra treningsrommet, i disse skulpturene har jeg flyttet fokuset fra den narrative til den materielle representasjonen.

Jeg har ikke mange regler for meg selv i mitt kunstnerskap, men jeg ønsker ikke å gjemme eller lyve. Dette gjør at jeg i mine maleri stolt viser fram skisselinjer og lin-lerretets nakenhet. I skulpturene mine blottlegger jeg innsiden av de forskjellige konstruksjonene ved å be tilskueren inn i objektenes innmat hvor all feil og tvil manifesteres.

Hvorfor ble du boende der du bor?
Det var helt tilfeldig at jeg endte opp i Bergen, jeg kom hit for å begynne å studere arkeologi, men endte opp med å slutte for å begynne på Kunstfagskolen i Bergen. Etter to år der søkte jeg på forskjellige Kunsthøyskoler i landet og kom inn i Bergen. Bergen er en «liten» storby som passer meg perfekt med gåavstander til det aller meste og med et kunstmiljø som ikke er overdrevent stort eller uoppnåelig.

Hva er det beste med miljøet og stedet?
Det var det intime kunstmiljøet som gjorde at jeg ble i Bergen etter fulført utdanning, jeg fikk inntrykk av at hierarkiet mellom nyutdannet og veletablert kunstner ikke fantes på samme måter som i Oslo. På grunn av et levende kunstmiljø er det heller ikke så høy terskel for å få vist fram sin egen kunst, enten som student eller nyutdannet.

Hva savner du i det lokale kunstmiljøet?
Jeg kommer fra en relativt liten by hvor man gleder seg til de kulturtilbudene som først trer frem, i Bergen virker det som det alltid er noe som skjer og man har kanskje blitt litt bortskjemt. Det å savne noe er vel å ønske noe tilbake, og nå som pandemien har lagt seg så er vel det meste tilbake. Det hadde kanskje vært fint med flere rimeligere verksteder i bykjernen slik at man har lavere terskel for å eksperimentere med keramikk, treverk og metall. Samtidig savner jeg et tilbud fra kommunen til nyutdannede som ønsker lettere overgang fra skole til atelier.

Hva jobber du med for øyeblikket?
I september 2022 hadde jeg min første store soloutstilling på Visningsrommet USF. Der stilte jeg ut en samling av skulpturer i papp, sportstape og trelim som til sammen dannet en installasjon. Dette endte opp med å bli verk som jeg er veldig stolt av og som jeg må riste av meg for å jobbe fremover. Jeg jobber tett sammen med en gruppe malere fra Danmark, Sverige og Nederland med å få til en gruppeutstilling i løpet av våren. Jeg har også planer om å delta på en artist-residency i Bergen denne sommeren.

Hvilke ambisjoner og planer har du for fremtiden?
Jeg ønsker å kunne bruke mer av min tid på å lage kunst, som forholdsvis nyutdannet billedkunster bruker man mye tid på å lage plass til kunstkarrieren når man må sjonglere deltidsjobb og atelier. Jeg har ambisjoner om å motta arbeidsstipender og diversestipender, men det er utenfor min makt, jeg ønsker heller å opprettholde min besettelse av kunst og jobbe opp mot fremtidige utstillinger og med nye materialer. Jeg har skjønt såpass at dette er en maraton ikke en sprint.

Til slutt: hvilken kollega av deg fortjener mer oppmerksomhet?
Det er mange som burde blitt trukket frem, jeg har fått æren av å leie studio i samme etasje som Masoud Alireza, Sonia Barreiro og Jonas Andren. Dette er billedkunstnere jeg har stor respekt for og som har vært en stor støtte for meg.