Svein Rønning

Navn:
Svein Rønning

Kommer fra:
Skien

Bor:
På Nordnes i Bergen

Utdannelse:
Bergen Kunsthåndverkskole og kunstakademiet i Warszawa

Hva jobber du med?

Jeg arbeider mye med foto på lerret som jeg bearbeider videre. Og så kobler jeg disse opp mot abstrakte malerier med rene enkle flater. Jeg liker også å leke meg med ornamenteringer i maleriene.

Hva inspirerer deg?

Det kan være så mye. God kunst, annonser, TV-bilder, noen tilfeldige flekker foran meg på gata, reisesituasjoner, vindusutstillinger osv.

Hvordan vil du beskrive din kunst og ditt kunstnerskap?

Dersom jeg skal plasseres i en kategori vil jeg vel kanskje si pop/konseptuell maler. Men jeg tester meg selv ut i flere retninger. Jeg har alltid vært svak for ”banaliteter” som popkunsten kretser rundt. Uttrykksmessig ligger jeg vel et sted mellom popkunst og konseptkunst, og liker å holde på med foto og sanselige flater og farger. Farger betyr mye for meg. Jeg er vel en systematiker. Det fører til at jeg arbeider mye med serier og tester ut et tema inntil jeg føler det er tømt. Fotografier som utgangspunkt har jeg holdt på med siden tidlig -70 tall da jeg drev med fotobaserte silketrykk. Dette har jeg tatt opp igjen de siste 10-15 årene, men nå på lerret. Bildene mine er oftest stillestående og ladet, frontale. Jeg liker å bli utsatt for uvante problemstillinger og materialer. Det har jeg måttet ta inn over meg i forskjellig utsmykkingsoppdrag opp gjennom årene. Det fører meg nesten alltid videre som kunstner.

Hvorfor ble du boende i Bergen?

Det var mye tilfeldigheter. Først utdannelsen, så drev jeg Galleri 1 i Finnegården en stund, nå er det etter hvert familie og gode arbeidsforhold.

Hva er det beste med miljøet og byen?

Jeg er ikke så aktiv i kunstmiljøet lenger, så jeg er vel ikke den rette til å si noe om det. Bergen er jo en sjarmerende by, bare jeg slipper overdoser av bergensiana og patriotisme. Det meste kan nåes til fots. Jeg har atelier midt i byen og da har jeg det jeg trenger av materialer tett innpå. Jeg er kurator for Nasjonale turistveger og da blir det mye reising. Det er derfor godt å komme tilbake til hit, få fred og ro og rutinemessige arbeidsdager. Det er lett å finne arbeidsro.

Hva savner du i det bergenske kunstmiljøet?

Profesjonelle og gode private kunstgallerier med høyt nivå på utstillingene.

Hva jobber du med for øyeblikket?

Akkurat nå holder jeg på med et større prosjekt på Solstrand Hotell ved Os. Jeg har gjort en del ting der de siste 10-15 årene. Nå er det noen broer og skulpturelle rekkverk på en gangvei nede ved sjøen som skal lages. Ellers holder jeg på med malerier.

Hvilke ambisjoner og planer har du for fremtiden?

Ojoj. Jeg vil jo gjerne overraske meg selv. Det synes jeg er en god ambisjon. Ellers har jeg jobbet i lang tid uten å stille ut, og nå er det etterhvert på tide å vise det jeg har holdt på med.

Til slutt: hvilken kollega av deg fortjener mer oppmerksomhet?

Min kone, Therese Christensen.