Trine Lise Nedreaas

Navn:
Trine Lise Nedreaas

Kommer fra:
Bergen

Bor:
Bergen

Utdannelse:
95 – 99
Slade School of Fine Art, University College London, Fine Art Media
University College London, Madness and Society, Course Module

94 – 95
Central Saint Martin College of Art & Design, London, Fine Art

92 – 94
Universitetet i Bergen, Kunsthistorie Mellomfag, Arkeologi Grunnfag.

Hva jobber du med?

Jeg jobber på tvers av mediene innen video, skulptur, installasjon og tegning.
Selve materialet og det formale i kunsten er viktig for meg.

Hva inspirerer deg?

Alt eller ingenting. Det kommer an på dagsformen. Når jeg ser eller hører eller opplever noe som er akkurat sånn det må være. Når ting faller på plass. Det kan være i musikk, kunst, design, naturopplevelser, humor, et interessant materiale, lyset, film.

Hvordan vil du beskrive din kunst og ditt kunstnerskap?

Arbeidet mitt er variert og jeg jobber med mange materialer og uttrykk. Jeg har jobbet mye med film og video, men også skulptur, installasjon og tegning. Arbeidene mine tar som oftest utgangspunkt i store spørsmål rundt eksistens og mening. Jeg fascineres av det lille menneskets drivkraft med dette store som bakgrunn. Jeg er interessert i vippepunkter og bristepunkter, øyeblikk før ting er i ferd med å bryte sammen. Som kontrast til emnene som opptar meg er arbeidene mine ofte uhøytidelige og humoristiske. Et godt eksempel er kanskje videoportrettserien Forget Me not:
Denne tar for seg tre rekordholdere i Guinness rekordbok i underkategorien ”Amazing feats” – en storspiser som spiser 32 frankfurtere på 40 sekunder, en muskelmann som knuser takstein med hodet og en sverdsluker.

Et annet eksempel er ”Pearly Gates” en serie med kulltegninger av smilene til forskjellige spirituelle ledere – disse spenner fra karismatiske evangelister til ”life coaches”. Heriblant finnes blant annet Billy Graham, Aril Edvardsen, Runar Søgård og pave Benedict XVI.

Jeg hadde et stort skulpturoppdrag for Koksa eiendom som ble ferdigstilt November 2014. Skulpturen tok 3 år å ferdigstille. Den står nå i den nye forretningsparken deres på Fornebu.

De objekt-baserte verkene i min praksis har opprinnelig figurert som props i noen av filmene mine – som bakgrunner og gjenstander, men mange har også stått som selvstendige verk. Disse kjennetegnes gjerne ved bruken av utradisjonelle materialer der nettopp materialvalget dikterer konseptet, formen eller uttrykket.

I andre sammenhenger har jeg jobbet med flere filmer som kommuniserer sammen i en rom installasjon på fritthengende skjermer. Jeg har brukt video på monitorer som objekter og skulpturer på søyler, og video prosjektert i storformat på bygg fasader, på gulv og på objekter.

Hvorfor ble du boende i Bergen?

Jeg har bodd i utlandet i mange år og kom tilbake til Bergen for omtrent 2 år siden.
Jeg kom tilbake til Bergen for å være mer med min familie og for at mine barn skulle få vokse opp her.

Hva er det beste med miljøet og byen?

Jeg liker at miljøet er såpass lite og dermed oversiktlig og at det meste er i gåavstand. Det er også mye spennende som skjer her og Bergen har gode kunstnere. Bergen er spesiell med at en har det meste her – kultur og også natur med både sjø og fjell.

Hva savner du i det bergenske kunstmiljøet?

Det går litt hånd i hånd med det jeg også liker med kunstmiljøet– at det er lite. Jeg savner mangfoldigheten og det enorme tilbudet fra London.

Hva jobber du med for øyeblikket?

Jeg er nettopp ferdig med utstillingen min på Kunstgarasjen, og fjoråret var travelt med utstillinger også. Derfor er jeg nå i en selvpålagt studie periode der jeg oppdaterer meg på teori og nye teknikker og materialer.

Hvilke ambisjoner og planer har du for fremtiden?

Etter mange separatutstillinger de siste årene kjenner jeg på at jeg lyst til å gjøre noe utenfor gallerirommet, noe som er større enn mitt eget, i samarbeid med andre kulturaktører og på tvers av kunstneriske uttrykksformer. Jeg har noen ideer, men de er såpass omfattende og nye for meg at det tar tid å samle både tanker, konsept og samarbeidspartnere.

Til slutt: hvilken kollega av deg fortjener mer oppmerksomhet?

Jeg føler meg nokså ny i kunstmiljøet i Bergen og har ikke oversikt ennå. Det er høyt nivå på mange i Bergen. Jeg har lagt merke til de nye bildene til Grethe Unstad som jeg synes er veldig kraftfulle med sin sterke og minimale koloritt. En annen kunstner jeg har oppdaget er Lasse Årikstad. Han har en helt egen estetikk som er forfriskende upretensiøs og morsom.