VIKEN: Kunsten å sette pris på kunst – panelsamtale 12. desember

VIKEN Kunsten å sette pris på kunst
STED Dikemark kunstarena
DATO 12. desember
TID 19.00-20.30

Hva skal et kunstverk egentlig koste, spiller faktorer som utdannelse, alder og kjønn inn? Kan en kunstner prise seg ut av et marked, eller selger hen seg på billigsalg? Finnes det egentlig formler som bestemmer kunstverkets verdi? Alt dette og mere til ønsker vi å belyse i samtalen “Kunsten å sette pris på kunst!”

VISP har, i samarbeid med Trafo Kunsthall, BKA, BBK og NK Viken, invitert Mikaela Bruun Aschim, Erlend Hammer, Fredrik Nergaard og Randi Thommessen til en samtale om hvordan et kunstverk skal prissettes. Vi har bedt dem senke skuldrene, løsne litt på snippen og delta i en uformell blindtest der de skal prissette fire forskjellige kunstverk av anonymiserte kunstnere tilknyttet Viken; det eneste de får vite på forhånd er kunstnernes CV.

Gjennom denne delen ønsker vi å synliggjøre hvor utfordrende, og kanskje tilfeldig, prissetting kan være, noe som vil danne grunnlag for den påfølgende panelsamtalen.

Det vil bli åpnet for spørsmål fra salen – vel møtt!

Om panelet

Mikaela Bruhn Aschim

er utdannet kunsthistoriker fra Goldsmiths University i London. Hun har siden 2016 drevet det Oslo-baserte kommersielle galleriet QB Gallery. Galleriet fokuserer på norske kunstnere, både yngre og mer etablerte navn, og har et bredt spekter av uttrykk innen samtidskunsten med maleri, fotografi, skulptur, grafikk, keramikk og tekstilkunst. I 2021 ble galleriet omtalt i Aftenposten som et av galleriene som har satt Oslo på kartet som kunstby: «De har vært med på å fange tidsånden».

Erlend Hammer

er utdannet kunsthistoriker og ansatt som kurator ved Haugar kunstmuseum/ Vestfoldmuseene. Han har arbeidet som kunstkritiker og frilans kurator, blant annet for Momentumbiennalen i 2013. Fra 2016-2020 var han Senior kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel, hvor han arbeidet med verdivurderinger og salg av kunst.

Fredrik Nergaard

er gallerist med 35 års erfaring fra Galleri Haaken. Han har en cand.mag. i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo og et semesteremne i Museumskunnskap. Galleri Haaken ble grunnlagt i 1961 og er det eldste privatdrevne galleriet i Norge. Galleri Haaken representerer flere av Norges ledende samtidskunstnere og deltar på fremtredende nordiske kunstmesser.

Randi Thommessen

er daglig leder ved visningsstedet LNM (Landsforeningen Norske Malere) i Oslo. 2015-2019 jobbet hun som kurator ved Trondheim kunstmuseum. 2007-2013 startet hun opp og drev galleriet LAUTOM i Oslo, galleriet vekslet mellom separatutstillinger og gruppeutstillinger, og deltok også ved en rekke kunstmesser. Randi Thommessen har en Bachelor i Fine Arts fra Central St Martins i London og en Master i kuratorpraksis fra Kunsthøgskolen i Bergen/UiB.

Arrangementet er støttet av Viken fylkeskommune.

NB: Arrangementet kommer ikke til å filmes/strømmes.